Przeskocz do treści

Co jeść, by szybko zbudować masę mięśniową?

Umięśniony facetRegularne treningi są niezbędne do szybkiego wzrostu masy mięśniowej, jednak nie należy zapominać o przestrzeganiu prawidłowej diety. Właściwie zbilansowane posiłki po treningu mają bardzo duży wpływ na szybkość budowania mięśni.

Potrawy muszą być bogate w białko, zdrowe węglowodany oraz tłuszcze. Potrzebne są również minerały takie jak potas, magnez, selen, żelazo, wapń czy miedź.

Pierś z kurczaka

To doskonałe źródło chudego białka, łatwo przyswajalnego przez nasz organizm. Ponadto kurza pierś zawiera wiele istotnych składników odżywczych takich jak witamina B6, niacyna, selen, żelazo i cynk. Najlepiej spożywać piersi z kurczaka w postaci pieczonej bądź grillowanej.

Łosoś

Łosoś pomaga budować mięśnie oraz spalać tłuszcz, a to dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega – 3, witamin z grupy B oraz białka. Ponadto, zawiera mnóstwo minerałów takich jak żelazo, wapń, selen czy magnez. Spożywaj łososia pieczonego bądź grillowanego. Staraj się kupować łososia dzikiego, a nie hodowlanego.

Szpinak

Szpinak to jeden z najlepszych produktów umożliwiających szybki wzrost tkanki mięśniowej. To źródło wapnia, dzięki któremu nie będziemy mieć skurczów po treningu oraz żelaza.

Ponadto, szpinak zawiera aminokwasy oraz L-glutaminę, dzięki temu zwiększa metabolizm oraz poziom energii, co przyczynia się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej. Najlepiej spożywać surowe liście szpinaku.

Jaja

Jaja to źródło białka będącego budulcem mięśni, a także aminokwasów niezbędnych do prawidłowego przyrostu masy mięśniowej oraz wielu innych, cennych składników.

Szczególnym bogactwem witamin i minerałów są żółtka jaj. Żółtka to źródło witamin z grupy B takich jak witamina B12, kwas foliowy czy ryboflawina, a także witaminy A, E i K. Witaminy te przyczyniają się do przyspieszenia metabolizmu oraz przemiany tłuszczu w energię. Najlepiej spożywać 2 jajka dziennie.

Komosa ryżowa (quinoa)

Komosa ryżowa charakteryzuje się wysoką zawartością białka oraz niska kalorycznością, dlatego też jest to idealny produkt dla osób chcących szybko zbudować masę mięśniową.

Komosa ryżowa to także źródło błonnika, ryboflawiny, witaminy E, żelaza, fosforu, potasu, magnezu i beta – karotenu. Komosę ryżową można w łatwy i szybki sposób przygotować. Możesz dodać ją np. do zupy albo ugotować z mięsem i warzywami.

Nasiona lnu

Nasiona lnu zawierają wiele istotnych składników odżywczych przyczyniających się do utraty tkanki tłuszczowej oraz zbudowania tkanki mięśniowej. Nasiona lnu to przede wszystkim źródło kwasów tłuszczowych omega – 3 oraz błonnika pokarmowego.

Mleko

Mleko to składnik niezbędny do budowania masy mięśniowej. W skład mleka wchodzą dwa, bardzo istotne białka.

Białko serwatki, które bardzo szybko rozkłada się do aminokwasów i zostaje wchłonięte do krwioobiegu oraz kazeina, która z kolei wolno jest trawiona, jednak dzięki swym właściwościom koagulacyjnym wypełnia żołądek i zmniejsza uczucie głodu. Mleko zawiera w swym składzie również dobre węglowodany i tłuszczy, a także witamin i minerałów, których organizm potrzebuje do budowy masy.

Mleko jest elektrolitem, dzięki któremu uzupełnimy te substancje, które nasz organizm straci podczas treningu. Zaleca się picie jednej szklanki mleka po każdym treningu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *